Navelstreng doorbranden als zacht alternatief voor knippen

De navelstreng verbind jou, als zwangere vrouw, via de placenta met jouw kindje in je buik. Na de geboorte wordt die verbinding verbroken, soms na enkele seconden en soms pas veel later, maar bij voorkeur nadat de navelstreng is uitgeklopt (daarover in een ander blog meer). Meestal wordt de navelstreng doorgeknipt, maar er is ook een andere manier om die verbinding te verbreken. Heb je weleens gehoord van cord-burning, oftewel het doorbranden van de navelstreng? Ik wil je graag meer vertellen over de liefdevolle en zachte manier van cord-burning, en mijn eigen ervaring hiermee.

Zelf kwam ik in aanraking met cord-burning tijdens de zwangerschap van onze derde zoon. Ik weet eigenlijk niet hoe ik er precies op kwam, ik had het een keer voorbij zien komen. Het was blijven hangen en ik wilde er meer over weten. Ik dook het internet op en vond enkele blogs en foto’s, niet eens heel veel. Pas na zijn geboorte las ik er trouwens veel meer over in mijn boeken over de placenta (Placenta, the forgotten chakra van Robin Lim). Inmiddels had ik besloten dat ik dit ook wilde voor ons kindje!

 

Waar komt het vandaan?

Cord-burning werd in het oude China vaak toegepast met als doel om de Qi (chi) uit de placenta in het kindje te brengen. Qi is onze levensenergie. Er wordt beschreven dat baby’s met een slechts start direct bijtrekken door het branden van de navelstreng, door de levensenergie. Het is niet alleen de energie, maar ook de warmte die voor zowel de moeder als de baby na de bevalling belangrijk is. Warmte en Chi gaan in de Chinese cultuur hand in hand met elkaar.

Veel recenter is Cord-burning veel toegepast uit pure noodzaak. Dit gebeurde na de tsunami in 2004 in onder ander Indonesië. Door het gebrek aan medische hulpmiddelen en voldoende verloskundigen werd Cord-burning na de geboorte vaak toegepast. Voor het doorbranden heb je namelijk bijna niks nodig behalve vuur, het is schoon en voorkomt infecties. Er waren toen simpelweg onvoldoende schone scharen, klemmen, desinfectie of gaasjes.

Cord-burning is het liefdevolle en zachte alternatief voor het knippen van de navelstreng

In veel culturen wordt de navelstreng pas gescheiden van de placenta nádat de placenta zelf geboren is. In Nederland wordt de navelstreng vaak al na enkele minuten doorgeknipt en is het een handeling die voorbij is voordat je het door hebt.

 

Waarom cord-burning?

Natuurlijk is het een goede vraag waarom ik koos voor het doorbranden van de navelstreng. Waarom zoveel gedoe als je de navelstreng ook gewoon door kunt knippen. De belangrijkste reden voor mij was de langzame, liefdevolle en zachte manier van het doorbreken van de verbinding tussen de placenta en ons kindje. Daarnaast scheelt het een klem/cordring, is het hygiënischer en is er daardoor minder kans op infecties. Ook kunnen we het met elkaar als gezin doen en er een hele ceremonie van maken.

Cord-burning kun je eigenlijk alleen doen nadat de placenta al geboren is. Een halve lotus geboorte. Het voordeel daarvan is dat je kindje nog lange tijd met de placenta verbonden is en zo geleidelijk kan wennen aan het leven buiten de baarmoeder. Eerst kan hij gewoon bij moeder zijn, alvast wat drinken uit haar borst en haar leren kennen. Daarna kan hij rustig afscheid nemen van de placenta en geleidelijk worden gescheiden. Lotus kindjes huilen vaak minder en zijn veel rustiger.

 

Hoe gaat het in de praktijk?

Het is fijn als je de nodige voorbereidingen treft om er een mooi ritueel van te maken. Wij deden het met onze kinderen samen zodat iedereen kon helpen. Op onderstaande foto’s krijg je een indruk van de gehele ceremonie.

Ik kocht 2 lange kaarsen van bijenwas, zorgde voor een aansteker (of lucifers) en maakte een bakje voor het opvangen van het kaarsvet. In de zijkanten van het bakje maakte ik inkepingen voor de kaarsen en de navelstreng om op te steunen. Daarna heb ik het bakje versierd. Achteraf bleek het bakje aan de onderkant smalle openingen te hebben waar het kaarsvet doorheen liep. Liever een bakje wat helemaal dicht is dus. Ook is het fijn om een plat stuk karton te hebben dat kan dienen als schild voor je baby. Er komt namelijk veel warmte vrij tijdens het branden.

Wat je niet nodig hebt is desinfectie, een klem, schaar, navelklem of cordring. Eventueel alleen een gaasje voor om het zwarte puntje omdat deze wel kan afgeven.

Als je klaar bent voor het doorbranden van de navelstreng dan leg je deze door een opening in het schild en over het bakje heen. De navelstreng brand je door op ongeveer 10-12 cm van je kindje af. Een stuk verder weg dan bij het doorknippen. Je hebt die afstand nodig om het veilig te houden en niet te heet te laten worden. Voordat je begint kun je de placenta bedanken, je kindje afscheid laten nemen en andere mooie woorden uitspreken. Tijdens het branden kun je ook nog mooie liederen zingen.

Dan steek je beide kaarsen aan en breng je de vlammen onder de navelstreng waarmee het doorbranden begint. Vaak hoor je kort daarna een knal waardoor zelfs de kaarsen uitgeblazen kunnen worden. Dat komt door de lucht die opgehoopt is in de navelstreng en ineens vrijkomt. Als dit gebeurt dan steek je de kaarsen gewoon weer aan en ga je rustig verder. Het hele proces kan wel 15 minuten duren. De navelstreng kun je voorzichtig een beetje draaien zodat deze aan alle zijden kan doorbranden. Check regelmatig of het voor je baby niet te heet is. Wacht rustig totdat de navelstreng helemaal door is en loslaat.

En mocht je het je afvragen: ja, het ruikt vaak alsof je aan het BBQ-en bent.

Als dat is gebeurd, laat het stompje bij de baby dan heel goed afkoelen. Voorkom aanraking met de huid van je kindje zolang de stomp nog heet is. Als het nodig is kun je daarna een gaasje om het uiteinde wikkelen zodat het zwartgeblakerde deel niet op de kleding kan afgeven. Verder hoef je niks te doen en alleen maar af te wachten totdat het navelstompje vanzelf afvalt. Er wordt gezegd dat het stompje na het branden zelfs sneller indroogt en afvalt dan na het knippen.

De navelstreng doorbrandenNavelstreng doorbranden als zacht alternatief voor knippenNavelstreng doorbranden als zacht alternatief voor knippen

Navelstreng doorbranden als zacht alternatief voor knippenNavelstreng doorbranden als zacht alternatief voor knippenNavelstreng doorbranden als zacht alternatief voor knippen

Een bijzonder ritueel

Voor ons hele gezin was het doorbranden van de navelstreng een heel bijzondere ervaring. Iedereen kon deel uitmaken van het proces en zijn eigen stukje bijdragen. Net dat beetje wat voor iedereen goed voelde. Zo was onze middelste zoon er snel klaar mee. Hij vond het ook best wel spannend. En stond onze oudste zoon vol verwondering te kijken naar het hele proces en hield de kaars lange tijd vast. Samen met mijn man rondde ik het doorbranden rustig af. Onze pasgeboren zoon slapend in mijn armen en zijn grote broers op een afstandje toekijkend.

Het doorbranden van de placenta is een bijzonder ritueel voor het hele gezin.

We hebben hard gelachen toen we schrokken van de harde knal die inderdaad de kaarsen uitblies. En er was even paniek toen het hete kaarsvet door het bakje naar buiten stroomde want ik had niet bedacht dat er zoveel kaarsvet af zou komen. Maar bovenal was het een langzame, liefdevolle en warme scheiding van ons kindje en zijn placenta. Precies zoals ik voor hem wenste!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven