Mijn eigen sluitingsritueel na mijn zwangerschap en bevalling

Een introductie door Mirjam Heemskerk:

“November werd het! Een mooie maand om te vieren dat haar zoontje Viggo werd geboren, precies 9 maanden eerder. Viggo is de derde zoon van Milou en haar man Jordy. Ze gaf ons mee dat haar intentie voor het ritueel samenhing met het vieren van 7 jaar moederschap. Daarnaast wilde ze haar laatste fase postpartum tijd afronden nu Viggo 9 maanden oud was. Ze vertelde: “Ik wil zoveel mogelijk van wat er nog in de weg zit loslaten, eruit laten komen, laten wegstromen om weer ruimte te maken voor de volgende fase, voor de fase waar ik nu ook al in zit om er nog meer te kunnen zijn voor mijn kinderen, mijn man en mijzelf. Om daar meer aandacht aan te geven, nog meer energie voor te krijgen en vooral heel bewust van te genieten!

Milou heeft haar verhaal gedeeld op haar Instagram account en wij mogen het vervolgens ook weer delen met jullie.”

De woorden vinden voor wat ik heb ervaren. Dat is lastiger dan ik dacht. Het sluitingsritueel en alles daaromheen; het was magisch! Dat is denk ik het woord wat alles het beste omschrijft.

Ik wil jullie vertellen wat er allemaal gebeurd is tijdens de ceremonie. Het delen van mijn ervaringen is bijna niet mogelijk. Toch zal ik daar een poging toe doen.

Een Rebozo sluitingsritueel. Ik deed dit om de tijd van zwanger zijn en bevallen af te sluiten. Letterlijk en figuurlijk, lichamelijk en emotioneel. Alles was bij mij thuis. Mijn moeder was er voor Viggo en zij mochten deel uitmaken van het proces. Zij keken toe of waren op afstand in verbinding aanwezig. In het kaarslicht en bij een prachtig altaar ging ik in gesprek met Mirjam en Tânia. Over mijn zwangerschappen, bevallingen en alles daaromheen. Onder begeleiding van de trommel stelde ik mij open en zette ik mijn intentie voor het ritueel. De kaart die ik trok (die tijdens het schudden uit het deck viel) paste precies.

Ik mocht gaan liggen en werd gemasseerd door 2 paar handen. Ik werd vastgehouden en daarna mocht ik in bad. Een heel warm bad met olie, kruiden en versierd met prachtige bloemblaadjes. Ik mocht alles loslaten in het water om het daarna terug te mogen geven aan moeder aarde. En dat deed ik onder begeleiding van Tânia. Volledig vervuld van warmte werd ik gevoed met een soepje en werd ik voorbereid op de letterlijke sluiting met de doeken.

Woorden en muziek brachten mij volledig naar het moeder en vrouw zijn. Hierna werd beetje bij beetje mijn lichaam gesloten doordat de doeken strak om mijn lichaam werden gebracht. Langzaam kwam het ritueel ten einde. Om de cirkel rond te maken gingen we weer bij het altaar zitten. We spraken over mijn ervaringen en ik trok nog 2 laatste kaarten. Twee kaarten die genoeg zeiden om dit hele ritueel mee af te sluiten.

En echt alles mocht er zijn

Ik mocht zijn

Ik mocht huilen

Ik mocht zeggen wat IK wilde, wat mijn behoeften waren

Ik mocht loslaten

Ik mocht ontspannen

Ik mocht helemaal ik zijn

En ik werd gedragen

Ik werd vastgehouden

Ik werd gesteund

Ik werd gehoord en gezien

Ik liet mijn tranen stromen

Ik sprak mijn gedachten uit

Ik liet mijn behoeften weten

Ik stelde me open

En ik liet los

Ik vond verbinding met mijzelf

Ik vond heling voor wat nog pijnlijk was

Ik werd teruggebracht in mijn lichaam

 

Misschien voel je na het lezen van mijn ervaring een JA voor jou eigen sluitingsceremonie. Neem dan zeker contact met mij op om al je vragen te stellen of een plekje te reserveren!

 

Met nogmaals enorm veel dank aan Mirjam & Tanîa (Gentle Beginnings)!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven