De caseload of solist verloskundige

Wij hebben heel bewust voor onze verloskundige gekozen. Zij past bij wat wij wensen tijdens de zwangerschap en voor de bevalling. Zij werkt als caseload verloskundige. Een concept uit Nieuw-Zeeland met als uitgangspunt kleinschalige, een-op-een zorg voor de zwangere. Onze verloskundige werkt alleen in haar praktijk. Eén gezicht wat wij zien tijdens de zwangerschap én de bevalling. Voor ons een belangrijk argument om juist voor haar te kiezen. Wat was voor jou belangrijk bij de keuze voor je verloskundige?

Misschien heb je er wel nooit bij stilgestaan. Bij het feit dat je heel bewust kunt kiezen voor een verloskundige of verloskundige praktijk. Dat het niet gaat om wat de dichtstbijzijnde praktijk is voor jou of dat je de praktijk kiest waar je buurvrouw ook zorg kreeg. Het is veel belangrijker dat je kiest voor een praktijk die qua visie en uitgangspunten bij jou past. Dat je nagaat wat jouw eigen wensen zijn in de begeleiding tijdens je zwangerschap en hoe je wordt voorbereid op de bevalling. Natuurlijk hangt dit samen met jouw eigen visie hier op. Wil jij alles zo natuurlijk mogelijk laten verlopen, dan is het fijn een verloskundige naast je te hebben staan die aan jou dit vertrouwen kan geven. Wil je liever dat ze je aan de hand neemt in het hele proces en je daar actief in begeleid, dan heb je een verloskundige nodig die je dit geeft.

Misschien heb je er wel nooit bij stilgestaan, maar weet dat je altijd een keuze hebt in jouw verloskundige praktijk!

Misschien dat je in een enkel geval echt weinig keus hebt omdat je ergens buitenaf woont bijvoorbeeld. Maar weet dat je altijd kunt kiezen en er verstandig aan doet om hier voorafgaand onderzoek naar te doen. Wil je een kleine praktijk of maakt het je niet uit? Wil je dat ze openstaan voor een badbevalling? Wil je het liefst zo dichtbij mogelijk, zodat ze snel bij je zal zijn? Wat geeft jou een fijn, veilig en ontspannen gevoel? Want wat als je bij een praktijk beland waarbij je er halverwege je zwangerschap achterkomt dat jullie visie wel heel erg ver uit elkaar staat? Daar voel je je mogelijk minder op je gemak, voel je je minder gehoord en kan het van invloed zijn op jouw ervaringen tijdens de zwangerschap en bevalling.

Een caseload verloskundige
Wat is dan eigenlijk een caseload verloskundige? Het is goed om dit eerst even te duiden. Misschien heb je er nog nooit van gehoord en was je in de veronderstelling dat elke verloskundige in een grote praktijk werkt. Dit is namelijk in de meeste gevallen wel zo. Vaak werken er 3 tot 6 verloskundigen samen in een praktijk. Al werken grote praktijken soms ook weer in paren van 2 verloskundigen. Beiden geen probleem natuurlijk, de zorg is en blijft goed. Deze groep verloskundigen deelt met elkaar een grote groep cliënten waar zij voor zorgen. Ze streven ernaar met elk koppel kennis te maken tijdens één van de afspraken zodat je nooit een ‘vreemd’ gezicht aan je bed hebt staan. Toch zul je in de praktijk de ene verloskundige vaker zien dan de andere, en met de ene een betere klik hebben dan met de andere.

Zij gaat er vanuit dat jij het bevallen prima zelf kunt met slechts haar aanwezigheid, just in case.

Een caseload verloskundige heeft maar enkele cliënten per maand, gebaseerd op de uitgerekende datum. Zo weet ze met grote zekerheid dat ze ook daadwerkelijk bij de bevalling aanwezig kan zijn. Dat is immers het doel. Ze hebben dus een andere ‘werklast’ als je het woord caseload letterlijk gaat vertalen. Dit maakt dat ze een relatief kleine groep cliënten hebben die ze allemaal goed leert kennen. Daarnaast ziet de verloskundige alle stellen zelf en zien de stellen nooit een andere verloskundige. Tijdens de afspraken is er meer tijd om elkaar te leren kennen, de voortgang van de zwangerschap en de wensen voor de bevalling te bespreken. Vaak is de rol van een caseload verloskundige vooral gericht op adviseren, ondersteunen, informeren, helpen bij keuzes maken en het begeleiden. Veelal gaat het samen met een holistische kijk op de mens. Zij gaat er vanuit dat jij het bevallen prima zelf kunt met slechts haar aanwezigheid, just in case. Natuurlijk zal ook elke caseload verloskundige een eigen manier van werken hebben die iets kan afwijken van hoe ik het nu beschrijf.

Daarnaast kan het ook bij een caseload verloskundige voorkomen dat zij door de omstandigheden, een bevalling kun je nou eenmaal niet plannen, niet aanwezig kan zijn bij jouw bevalling. Dat er toch twee bevallingen tegelijk plaatsvinden, dat ze ziek is of jouw bevalling toch in haar vakantie valt. Voor die gevallen werkt ze samen met andere, vaak ook caseload, verloskundigen. Vaak is dit een klein team zodat ook zij elkaar goed kennen en eenzelfde visie delen.

Zie het als een waardevolle investering in jullie: jij, je partner en jullie kindje!

Bij sommige caseload verloskundigen betaal je een eigen bijdrage voor de afspraken. Vaak wordt er dan per afspraak nog meer tijd ingepland en is een deel van de afspraak bijvoorbeeld gericht op coaching, het leren van ademhalingstechnieken of het masseren van de vrouw. Weet dat het verdienmodel van deze verloskundige echt anders is dan bij een reguliere praktijk. Door het kleine aantal klanten verdienen ze simpelweg minder. En om jou toch de zorg te kunnen geven die zij belangrijk achten, wordt er een eigen bijdrage van jou gevraagd. Zie het als een waardevolle investering in jullie: jij, je partner en jullie kindje!

Waarom kiezen wij hiervoor?
Onze verloskundige zie ik echt zoals ik het hierboven beschreven heb. Zij geeft zorg op maat en laat de bevalling zoveel mogelijk over aan de natuur. Daarom hebben wij bewust voor haar gekozen. Misschien zet de onderstaande uiteenzetting van onze redenen voor een caseload verloskundige jou aan om na te gaan denken over jouw eigen keuze hierin.

  1. Een-op-een zorg | We zien elke keer dezelfde verloskundige tijdens de afspraken. We bouwen een band met haar op waardoor we nog meer vertrouwen kunnen krijgen tijdens de zwangerschap en voor de bevalling. Zij weet hierdoor wat onze wensen zijn. Zij weet ook waar wij mee zitten, waar we tegenaan lopen en wat er al is gebeurd eerder in de zwangerschap of eventuele eerdere zwangerschap. We hoeven ons verhaal niet elke keer opnieuw te vertellen waardoor ook moeilijke onderwerpen sneller op tafel komen.
    Mijn ervaring | ik heb veel stress en angsten in deze zwangerschap en ik vind het moeilijk om daarover te praten. Ik merkte wel dat het veel invloed had op de zwangerschap. En ik vond het daarom belangrijk dat mijn verloskundige dit ook wist. Doordat ik zeker wist wie ik voor me zou krijgen tijdens de afspraken, kon ik mij hier op voorbereiden en was de drempel om het te vertellen veel lager. Dat heb ik als heel fijn ervaren. En ook in vervolgafspraken kan ik hier snel op terugvallen en kan zij aan mij zien en merken hoe het nu gaat. Niet alleen emotioneel, maar ook fysiek gezien is dit belangrijk.
  2. Aandacht & Tijd | Elke afspraak bij onze verloskundige duurt al snel 30-45 minuten. Normaliter duurt een afspraak (behalve de intake, die is langer) tussen de 10-20 minuten. In deze afspraak worden de nodige controles gedaan, wordt er gesproken over hoe het gaat in de zwangerschap en wordt er informatie gegeven over datgeen wat bij deze zwangerschapsduur van belang is. Je snapt dat de tijd dan vliegt en je misschien niet altijd de ruimte voelt om je zorgen te delen. Het is daarbij voor ons belangrijk dat de aandacht naar ons als koppel gaat en niet alleen naar de groeiende buik.
    Mijn ervaring | De intake duurde dik een uur waarbij we uitgebreid spraken over echt alles; over de eerdere zwangerschappen en bevallingen, onze ervaringen in deze processen, over ons werk, onze kindjes en wat we daarnaast allemaal doen in ons privéleven. We konden hierdoor goed voelen of de klik er echt was en de basis leggen voor een samenwerking van zeker 9 maanden. Controles worden alleen gedaan op indicatie. Zo heb ik me nog nooit gewogen bij haar. En we maken elke keer weer een bewuste keuze in het wel of niet luisteren naar het hartje. Ik wil zoveel mogelijk mijn lichaam volgen en voelen wat zij me verteld.
  3. Vertrouwen & Veiligheid | Door de 2 bovenstaande punten weet ik dat ik mij tijdens de bevalling volledig kan overgeven aan mijn lichaam. Ik weet dat er iemand naast mij staat die mij daarin steunt, mij mijn gang laat gaan en weet waar mijn grenzen liggen. Dit geeft mij enorm veel vertrouwen en kracht. Daarnaast voel ik me hier veilig door wat van groot belang is om de bevalling voorspoedig te laten verlopen. Dit geldt trouwens ook voor mijn partner!
  4. Onze wensen staan voorop | Onze verloskundige werkt holistisch; lichaam en geest worden als één gezien en werken samen. Een visie waar wij ook achter staan. Daarnaast werkt ze volledig vanuit onze wensen, dat is het uitgangspunt in de zorg die zij geeft. Zo is er altijd zorg op maat afgestemd op onze wensen. Zij zal ons daarom ook op een andere manier begeleiden dan zij een ander koppel zal begeleiden. Zij kan door de tijd en aandacht die er is, echt de zorg geven die een zwangere nodig heeft om in vertrouwen te bevallen. Ook weet zij goed wat we willen en nodig hebben tijdens de bevalling. Al onze wensen kunnen we bespreken, van in bad bevallen, niet ingeleid willen worden, tot wat doen als het toch anders loopt.
  5. Aandacht voor de partner! | Niet geheel onbelangrijk is dat er tijdens een zwangerschap ook aandacht wordt besteed aan de partner. En die is er volledig! Hoe staat de partner eigenlijk in de zwangerschap? Hoe worden al die veranderingen ervaren en hoe kan hij (of zij) de vrouw tot steun zijn? Ik ben dan ook groot voorstander voor de aanwezigheid van de partner bij elke afspraak. En mijn man voelt deze verantwoordelijkheid en betrokkenheid zelf ook. Een partner die echt betrokken wordt in het hele traject kan zich meer verbinden met de zwangerschap en het kindje, is de vrouw beter tot steun tijdens de bevalling en zal zich na de geboorte direct onderdeel voelen van de zorg voor de baby. En vergeet niet dat ook partners hun angsten, onzekerheden en onwetendheden hebben. Hier over kunnen praten en het informeren van partners is wezenlijk!

Kies de verloskundige die bij JOU past!

Mijn pleidooi voor de caseload verloskundige. Al neemt dit niet weg dat jij je eigen keuze hierin maakt! Mijn belangrijkste boodschap is dan ook: Kies de verloskundige die bij JOU past!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven