Het geboorteplan of de wensen voor de bevalling

Een bevalling kun je niet plannen. Ook niet onder controle houden. Je kunt je er wel goed op voorbereiden. Weten hoe het van nature verloopt. Hoe je dat natuurlijke proces kunt stimuleren. En hoe je de regie kunt houden in de beslissingen die je maakt. Het is daarom belangrijk om na te denken over jullie persoonlijke voorkeuren. Wat zou je graag wel en liever niet willen tijdens de geboorte van jullie kindje? Door dit op te schrijven maak je het concreet. En is het een communicatiemiddel naar jullie zorgverleners toe. Natuurlijk deel ik graag ons geboorteplan!

Een geboorteplan. Het is misschien niet altijd de meest passende naam. Maar het schrijven van een geboorteplan is wel heel passend in jullie voorbereiding op de bevalling. In de voorbereiding op de geboorte van jullie kindje. Want stel jezelf eens de volgende vraag: Hoe wil jullie kindje geboren worden? Sta bij deze vraag even een paar minuten stil. En ga vanuit daar verder. Wat zou jullie kindje willen? Hoe zou jullie kindje dit willen ervaren? Hoe zouden jullie het wensen voor jullie kindje? Hoe zouden jullie het wensen voor jullie zelf? Wat zijn je voorkeuren voor de bevalling en wat wil je liever niet? En hoe zou je het willen als het anders loopt?

Want stel jezelf eens de volgende vraag: Hoe wil jullie kindje geboren worden?

Je kunt heel concreet allerlei vragen stellen aan jezelf en je partner. Onder andere over het waar bevallen, met wie, over pijnbestrijding, inleiden en toucheren, over eigenlijk elk element waar je mee te maken kunt krijgen. Het is daarbij belangrijk dat jullie samen achter jullie keuzes staan. Dat jullie alles hebben besproken met elkaar. Zo kan je partner jou steunen als het anders loopt en je herinneren aan jullie wensen als je het zelf even moeilijk hebt. En je partner kan dit ook duidelijk naar de zorgverleners communiceren zodat jij zelf bezig kunt blijven met het belangrijkste: de bevalling! Laat je bij het schrijven inspireren door voorbeeld geboorteplannen (zie die van ons hieronder) en door online lijstjes met vragen. Extra tips: houdt het kort en krachtig (max 2 A4), werk eventueel met symbolen en pictogrammen, en maak een plan A (thuis of in geboortecentrum), plan B (in het ziekenhuis) en plan C ((spoed)keizersnede).

Het is daarbij belangrijk dat jullie samen achter jullie keuzes staan. Dat jullie alles hebben besproken met elkaar.

Je kindje wil van nature zijn hele geboorte samen met jou doen. Hij wil zelf beslissen wanneer de bevalling start, hoe lang deze zal duren en wanneer hij bij jullie komt. Dit is een proces van de natuur wat zich vanzelf voltrekt. Daar hoef je eigenlijk niks voor te doen. Het is een samenspel van jouw lichaam, hormonen en het lichaam van je kindje. Daarnaast wil je kindje vrij van medicatie, alert en rustig bij jullie komen. In een warme en kalme omgeving waar het minimaal het eerste uur bij jou op je buik mag zijn. Waar het gekoesterd en geliefd wordt. Waar het mag drinken op zijn tempo. In slaap mag vallen en jou diep in je ogen mag aankijken om je te leren kennen. Dat zijn universele behoeften van elke baby.

Je kindje wil van nature zijn hele geboorte samen met jou doen. Hij wil zelf beslissen wanneer de bevalling start, hoe lang deze zal duren en wanneer hij bij jullie komt.

Maar natuurlijk kan het anders lopen. En ook dan, misschien juist dan, heeft het geboorteplan een grote functie. Het is heel waardevol om na te denken over jullie voorkeuren als het anders loopt. Als er onverhoopt medische omstandigheden ontstaan waarvoor je naar het ziekenhuis moet. Als er moet worden ingegrepen, je wat hulp nodig hebt of het zelf niet meer volhoudt door uitputting. Soms weet je dat al van te voren en juist van die informatie kun je gebruik maken. Stel dat je een geplande keizersnede gaat krijgen, hoe wil je dan dat die verloopt. Ook dan kun je aangeven dat je dit rustig wilt laten verlopen (zoek eens op gentle sectio), in een warme operatiekamer, dat je wilt meekijken en je kindje gelijk bij je wilt hebben. Ook in een veranderende en ziekenhuissetting is er nog ontzettend veel mogelijk.

Weet dat jij ten alle tijden volledig geïnformeerd moet worden, je altijd toestemming moet geven en de tijd kunt krijgen om na te denken over de keuzes die je moet maken!

Daarom deel ik hieronder met liefde ons geboorteplan, onze voorkeuren voor de geboorte van ons derde kindje. Laat je inspireren, het is jouw bevalling, de geboorte van jullie kindje, en daar heb je wat over te zeggen. Zorg dat je terugkijkt op een mooie bevalling, een fijne ervaring waarbij je zelf regie hebt gehouden. Dat sterkt je in het moment en maakt dat je met een goed gevoel terug kunt kijken op je bevalling; onafhankelijk van hoe die uiteindelijk is verlopen!

Geboorteplan

Onze wensen voor de geboorte van ons derde kindje!

Onze verwachtingen van onze zorgverleners

Wij, Jordy en Milou, beschrijven in dit geboorteplan onze voorkeuren voor de diverse situaties waar wij tijdens de geboorte van ons kindje in terecht kunnen komen. We hopen dat jullie, onze verloskundige en eventuele andere zorgverleners, ons hierbij helpen door het lezen en toepassen van ons geboorteplan in de praktijk.

We willen ons kindje op een zo natuurlijk mogelijke wijze ter wereld brengen. Ik wil daarbij gebruik maken van mijn ademhaling tijdens de golvingen en de geboorte van ons kindje. Ik heb  er alle vertrouwen in dat mijn lichaam dit zelf kan door ontspannen en gefocust te blijven.

Jordy is gedurende de geboorte het aanspreekpunt en hij beslist voor mij. Hij weet namelijk wat ik wel en niet wil. Hij zal dit zo nodig eerst met mij overleggen. Als ik toch iets anders vraag dan ik hier heb opgeschreven, wil ik graag aan mijn eerdere wensen herinnert worden.

Locatie

We willen thuis bevallen in een bevalbad in onze woonkamer. In een rustige, veilige en vertrouwde omgeving met sfeerverlichting, kaarsjes, zoutlampje, rustige muziek, gordijnen dicht, warmte en rustgevende etherische olie.

Bij nood kiezen wij voor het volgende ziekenhuis:

1e keus: ‘Reinier de Graaf Gasthuis in Delft’ (Reinier de Graafweg 5, Delft)

2e keus: ‘Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer (Toneellaan 1, Zoetermeer)

Aanwezigen

 • Jordy, Faas & Thije 
 • Verloskundige
 • Geboortefotograaf
 • Niet aanwezig: stagiaires en kraamzorg

Bij een geboorte in het ziekenhuis wil ik graag mijn eigen verloskundige erbij hebben als extra steun omdat zij weet wat ik wil. Ik wil liever geen stagiaires of co-assistenten erbij hebben.

Tijdens de golvingen (weeën)

 • Ik wil lichte snacks eten en drinken naar behoefte, en daaraan herinnert worden.
 • Ik wil mobiel blijven en de houding aannemen die nodig is. Graag mij stimuleren van houding te veranderen mocht dat nodig lijken. Bij voorkeur in een verticale houding bevallen.
 • De golvingen wil ik opvangen met behulp van mijn ademhaling en ontspanningstechnieken. Jordy zal mij hierin ondersteunen.
 • Ik wil alleen op mijn eigen verzoek worden getoucheerd om te weten hoeveel ontsluiting er is. Onnodig en standaard vaginaal toucheren is niet gewenst.
 • Als de verloskundige de harttonen van ons kindje wil beluisteren graag op een rustig moment en na overleg. Dit geldt ook voor andere controles van mij of het kindje.
 • Wanneer ik behoefte heb aan rust dan wil ik de aanwezigen kunnen verzoeken om zich ergens anders terug te trekken.

Tijdens de geboorte

 • Ik wil het liefst in bad bevallen. Anders op een baarkruk of in de houding die dan goed voelt.
 • Ik wil ons kindje naar beneden ademen en hierbij ongeforceerd, op eigen gevoel, mee duwen.
 • Ik wil niet worden ingeknipt, ik scheur liever uit in verband met een beter herstel daarna.

Direct na de geboorte: Het Gouden Uur!

 • Als het lukt wil ik ons kindje zelf pakken en anders doet Jordy dat. Ik wil ons kindje direct daarna bloot op mijn borst gelegd krijgen. 
 • Ons kindje niet actief afdrogen, slechts toedekken, en het mondje niet uitzuigen. De vernix zoveel mogelijk laten zitten. 
 • Ik wil ons kindje direct de kans geven om aan de borst te drinken en wil het daarom minimaal een uur bij mij houden.
 • Halve lotus geboorte: de navelstreng helemaal laten uitkloppen (minimaal 20 minuten), de placenta eerst geboren laten worden en daarna pas de navelstreng doorknippen of doorbranden. Dit laatste zal samen met Faas & Thije gedaan worden.
 • De geboorte van de placenta wil ik op een natuurlijk wijze laten gebeuren. Ik wil hier de tijd voor krijgen en dit zonder oxytocine prik doen.
 • Het uitgebreid onderzoeken van ons kindje kan wachten tot de volgende dag, net als het wegen en meten. Of dit vindt plaats op mijn buik en altijd in aanwezigheid van minimaal 1 van ons.
 • Na de bevalling wordt ons kindje niet gewassen. Als ons kindje wordt aangekleed dan zal Jordy dat doen en pas als wij dat willen.
 • Ons kindje mag vitamine K toegediend krijgen, maar pas ná de eerste borstvoeding.

Ziekenhuisverblijf & Medische ingrepen

 • Ik wil ten alle tijden medisch ingrijpen voorkomen tenzij dit medisch noodzakelijk is. Mocht een interventie nodig zijn dan wordt dit eerst met ons besproken, willen wij volledig geïnformeerd worden en de tijd krijgen een keuze te maken. En altijd nadat alle natuurlijke en/of alternatieve mogelijkheden geprobeerd zijn.
 • Ik wil niet dat de vliezen gebroken worden, geen actief inleiden, geen pijnstilling of andere medicatie toegediend krijgen. Ons kindje komt als hij of zij er klaar voor is.
 • Bij het monitoren van mijn kindje wil ik mobiel blijven of dit alleen doen wanneer nodig.
 • Ik wil geen vacuümextractie of tangverlostang. 
 • Ik wil dat Jordy bij de geboorte aanwezig is en bij ons kindje blijft als het onderzocht moet worden of ergens anders heen wordt gebracht. Hij zal zoveel mogelijk huid-op-huid contact hebben als dit kan.
 • Bij een (spoed)keizersnede wil ik ons kindje wanneer mogelijk direct bij mij krijgen en houden. Als dit niet mogelijk is dan blijft Jordy bij ons kindje. Ik wil dat een keizersnede zo rustig mogelijk verloopt in een bij voorkeur verwarmde operatiekamer. Ook dan de tijd nemen voor het uitkloppen van de navelstreng.
 • Na een volledige narcose wil ik zo snel mogelijk herenigt worden met ons kindje, bij voorkeur binnen 1 uur in verband met het eerste imprintmoment ( het 1e hechtingsmoment).
 • Tijdens de bevalling willen we zo min mogelijk zorgverleners aanwezig hebben en de rust krijgen als we daarom verzoeken. Onderzoeken door stagiaires en co-assistenten in principe niet.
 • We willen gedurende de bevalling de mogelijkheid krijgen om onze eigen wensen na te streven: eigen muziek, gedimd licht en persoonlijke spulletjes, mobiel blijven, blijven eten en drinken. De geboorte vindt plaats in een houding die ik prettig vind en door het naar beneden ademen van ons kindje. Ik wil liever niet gestimuleerd worden om te persen.

Borstvoedingsbeleid

Wij willen ons kindje alleen borstvoeding geven. We willen geen kunstvoeding geven tenzij dit medisch gezien noodzakelijk is en nadat dit met ons is overlegd. Anders zal ik direct willen starten met kolven als het niet mogelijk is om ons kindje uit de borst te laten drinken. Voeding wil ik ten alle tijden aanbieden op verzoek van ons kindje.

Als ik van mijn kindje gescheiden raak dan wil ik direct kunnen starten met kolven. Het kindje krijgt de afgekolfde melk inclusief het colostrum, ook als dit slechts enkele druppels zijn. Dit zal worden toegediend via een spuitje of fingerfeeding. We willen hiervoor geen speen en fles gebruiken. De moedermelk niet in de magnetron en alleen in een flessenwarmer of met behulp van warm water/au bain marie opwarmen.

We gaan er vanuit dat jullie onze keuzes respecteren en hopen dat jullie hier rekening mee houden tijdens het bijzondere moment van de geboorte van ons kindje!

Alvast bedankt namens ons drietjes!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven