Een zwangerschap kun je niet plannen, dat is vrij zeker. Je kunt het slechts wat sturen en de kansen vergroten. Met wat hulp is dat tegenwoordig niet meer zo moeilijk. Daar zijn hele handige ovulatietests voor te koop in de winkel. Zij vertellen je met een 99% betrouwbaarheid of je vruchtbaar bent of niet. Natuurlijk kun je ook heel trouw dagelijks je temperatuur meten om die kleine verhoging waar te nemen wat kan duiden op jouw ovulatie. En als je geprezen bent met een regelmatige menstruatiecyclus kun je een simpel rekensommetje maken. Oftewel, het kan handig zijn te weten wanneer je ‘aan het werk moet’, of juist niet…
Waarom vertel ik je dit?
Wij waren de maanden voor ons moment heel bewust bezig om niet zwanger te worden. Niet iets waar veel stellen mee bezig zijn, maar we hadden daar onze redenen voor. Wij hebben nu twee jongens die allebei in december geboren zijn. De jongste vlak na Sinterklaas en de oudste de dag na Kerst (onze 3e kerstdag). Met 2 verjaardagen en een berg feestdagen is deze maand niet bepaald rustig. Wij kiezen daarom bewust voor het vieren van de verjaardagen op dezelfde dag. Nu ze jong zijn, komen we er nog mee weg. Maar willen we dit ons volgende kindje ook aan doen? Om in de hectiek van de decembermaand jarig te zijn? En wilde ik hoogzwanger zijn in die periode? Liever niet. Daarom kozen we bewust om te wachten met het ‘proberen zwanger te worden’.
Maar goed, dan nog is het natuurlijk niet te plannen. En ook als je echt zeker weet dat je op het juiste moment seks hebt, geeft dit nog geen garantie op een zwangerschap. Het kan een hoop teleurstellingen teweeg brengen als je elke maand toch weer ongesteld wordt. Daarbij bestaat het risico dat de druk hoog wordt en de zin in seks daalt. Niet erg bevorderlijk voor jullie (seksuele) relatie. En ook al vindt de gemiddelde man het echt niet erg om regelmatig seks te hebben, zodra het een verplicht nummertje wordt, valt toch een deel van deze mannen af. De charme verdwijnt met de maand, de druk groeit met elke ovulatietest en de emotionele belasting wordt groot.
Stress, angst en onzekerheid zijn niet de voorwaarden voor een soepele conceptie.
Dat het heel normaal is dat het wel een jaar kan duren voordat je zwanger bent, is vaak wel bekend. Toch ervaren veel stellen dit als een lange periode die niet altijd gemakkelijk is. Helaas vergroot dit de kans om zwanger te worden niet, het zal deze kans alleen maar kleiner maken. De emotionele belasting die het jullie geeft, resoneert door in jullie lichaam en daarmee ook in de cellen die jullie kindje gaan vormen. Stress, angst en onzekerheid zijn niet de voorwaarden voor een soepele conceptie. Hier is vooral veel liefdevolle aandacht voor nodig!
Een paar jaar geleden las ik het boek ‘Mijn baby is ontroostbaar. Over de belevingswereld van baby’s’, geschreven door Rien Verdult & Gaby Stroecken. Zij schrijven over de kritische periodes die elke (ongeboren) baby doormaakt waarvan de eersten al in de baarmoeder plaatsvinden. Het zijn de periodes waarin een baby zich snel ontwikkelt en daardoor zeer gevoelig is voor zowel positieve als negatieve invloeden van buitenaf. Dus ook de emotionele omstandigheden.
Opeenvolgend gaat het om deze periodes: de conceptie, de implantatie, het ontdekkingsmoment, de gevoelsverbinding met de navelstreng, de geboorte, het inprentingsmoment vlak na de geboorte en de psychologische geboorte rond de zes a acht maanden. In dit blog aandacht voor het moment van de conceptie. Ik beloof je dat in de weken die volgen al deze periodes aan bod zullen komen in mijn blogs.
Elke (ongeboren) baby doorloopt 7 kritische periodes, de eerste is de conceptie!
Maar wat schrijven zij dan precies over de conceptie, het moment wat er nu bijna aan zit te komen?
“Het leven begint bij de verwekking, maar dit is niet louter een seksueel gebeuren van samenbrengen of een biologisch proces van samensmelting van zaadcel en eicel. De emotionele omstandigheden van de conceptie zijn van groot belang. Conceptie heeft veel weg van een dans, die al dan niet harmonieus kan verlopen. Het zal duidelijk zijn dat een liefdevolle verwekking een ander emotioneel milieu schept dan een conceptie uit verkrachting. Conceptie is een eerste ontmoeting en het verloop van deze ontmoeting leidt to de vorming van de eerste vorm van bewustzijn. Deze allereerste indrukken vormen imprints, die samen het cellulaire geheugen vormen, dat de voorloper wordt van latere lijfelijke sensaties, gewaarwordingen, emoties en denkpatronen.”
Vrij pittige stof, toch? Maar stel het je eens voor: je wordt zwanger vanuit een verkrachting. Oké, een heftig voorbeeld maar wel een groot contrast met hoe je het liever wilt. Er is immers geen liefde in het spel. Er is eerder angst, afwijzing, verdriet en schaamte. Niet de gevoelens die je een kindje mee wilt geven als start voor zijn leven. Niet de basis van waaruit je wilt groeien. En als je nu denkt: dat weet het kindje toch niet meer? Dan heb je het mis!
Jouw lijf slaat alle herinneringen op. Vanaf dat allerprilste moment van de conceptie.
Jouw lijf heeft alle herinneringen vanaf dat allerprilste moment van jouw bestaan opgeslagen. Waren dit liefdevolle omstandigheden en hadden jouw ouders een grote wens voor jou, dan voelde je op dat moment alleen maar liefde stromen. De zaadcel en eicel maakten een blije dans waarbij ze elkaar liefdevol omhelsden. Was dit totaal tegen haar zin in en niet gewenst, dan was dit een dans vol afwijzing en afkeer. Een dans die zij liever niet wilde laten plaatsvinden. Hoe de conceptie ook gebeurd is, je lichaam zal zich dit blijven herinneren waardoor patronen kunnen ontstaan die je je leven lang bij je draagt.
Ook al is een zwangerschap niet te plannen, je kunt er al heel bewust mee bezig zijn nog ruim voordat het daadwerkelijk gebeurd. Voordat de conceptie plaatsvindt en de eerste cellen van jullie kindje worden gevormd. Nog voordat je zelf ook maar het besef hebt dat er iets magisch gaande is in je lichaam. Hoe moeizaam het soms ook gaat, blijf lief voor jezelf, voor je partner en je lijf zodat het een moment van liefdevolle aandacht wordt!