de wens voor een zwangerschap is het begin

Voorafgaand aan een zwangerschap is er het ontstaan van de wens voor een kindje. Jij en je partner fantaseren erover, gaan er samen over praten en die wens krijgt in jullie gedachten al steeds meer vorm. Je ziet jezelf al voor je als moeder met een prachtig mooi kindje in je armen, vol trots. Dat die wens in vervulling gaat is niet zo vanzelfsprekend, in een ander blog kom ik daar graag nog eens op terug. Je kunt er wel al veel aan doen om je voor te bereiden en de omstandigheden zo gunstig mogelijk te maken. Zo deed ik dat…

Wij zijn nu zwanger van ons 3e kindje. De wens bij mij voor nog een kindje was erg groot. Mijn man wist lange tijd niet of hij het ook wel zag zitten. We spraken vaak over mijn wens en over zijn zorgen. Wat als er iets niet goed gaat bij dit kindje? Wat betekent dat voor ons, onze relatie en ons gezin? Natuurlijk realiseerde ik me dat we twee prachtig gezonde jongens hebben, maar waarom zou dat bij nummer 3 anders zijn? Twee manieren om ernaar te kijken en twee mensen om rekening mee te houden. Ik was mij er dan ook zeker van bewust dat deze wens misschien niet in vervulling zou komen.

Wist je dat je hormoonhuishouding enkele maanden nodig heeft om weer in balans te komen nadat je bent gestopt met anticonceptie?

Ruim voordat ik weer zwanger werd, was ik mij ervan bewust dat ik mijn lichaam en mind moest voorbereiden. Gelukkig was ik al lange tijd gestopt met het gebruik van anticonceptie zodat mijn hormoonbalans de kans had gehad te normaliseren. Roken deed ik sowieso niet en alcohol drinken beperkte ik nu helemaal tot een minimum. En als er maar de kleinste mogelijkheid was om zwanger te zijn dan was alcohol echt een no-go voor mij.

Met mijn mind had ik meer moeite. Ik wilde dit zo graag dat ik bang was dat het nu misschien niet zo gemakkelijk ging. Ook ik zag beren op de weg en werd door verhalen bang gemaakt. En dat terwijl ik zoveel vertrouwen heb ik mijn lichaam. Ik focuste mij op een positieve mindset. Daarom ging ik veel mediteren, gebruikte ik positieve affirmaties en ging ik het opnieuw helemaal voor me zien. In gedachten heette ik dit kindje al voordat ik zwanger was meer dan welkom!

Nu ik zwanger ben van ons 3e kindje is er natuurlijk een volmondig ‘Ja’ van mijn man naar dit kindje toe!

Ik was mij dus bewust aan het voorbereiden op de zwangerschap en dat kun je grofweg op twee manieren doen. In eerste instantie heb ik het dan over de lichamelijke voorbereiding. Niet alleen de vrouw, ook de man kan zich voorbereiden. Stap 1 is simpel: zorg voor een gezonde leefstijl met voldoende beweging en goed voedsel. Stap 2 is ook niet moeilijk: start met het slikken van foliumzuur, de vrouw dus. Stap 3: stop met roken en het drinken van alcohol, jullie allebei!

Dit alles verhoogd namelijk jullie kans om zwanger te worden. Wist je dat het 3 maanden duurt voordat de kwaliteit van het sperma van de man verbeterd is na het stoppen met een ongezonde gewoontes zoals roken of alcohol drinken? Het kan dus wel maanden duren voordat de vruchtbaarheid wat hem betreft optimaal is. De voorbereiding ligt dus zeker niet alleen bij de vrouw, er is ook een essentiële taak weggelegd voor de man.

En dan die tweede, en nog veel belangrijkere, voorbereiding: hoe zit je mentaal in je vel? Heb je stress, kom je uit een burn-out of ben je net gestart met een nieuwe baan? Heb je een verlies te verwerken of zijn er financieel zorgen? Het is goed om te weten in hoeverre jij je open kunt stellen voor dit kindje. Een kindje wat straks volledig afhankelijk is van jou. Je zorgen maken kan jou zoveel stress geven dat dit van invloed is op jullie vruchtbaarheid. Deze zorgen kunnen, zonder dat je het zelf door hebt, nog lang blijven doorsijpelen als je eenmaal zwanger bent. En dit is weer van invloed op hoe jouw kindje zich in jouw baarmoeder voelt en later in het leven staat. Daarover vertel ik in dit blog meer, of verdiep je eens in geboortepatronen.

Een zwangerschap begint niet bij de conceptie. Het begint met een wens die je al helemaal voor je ziet!

Ik schrijf hier over mijn eerste zwangerschapsweek, de kick-off van een lange reeks blogs die komen gaat. In die eerste week, die je officieel al mee mag tellen in je 9 maanden, is er nog geen sprake van een zwangerschap. Je bent gewoon nog helemaal niet zwanger en jouw snel wegtikkende vruchtbare uren moeten nog komen. Toch telt deze week net zo hard mee. Nu je weet dat zelfs de maanden daarvoor al essentieel zijn, hoop ik dat je die vanaf nu ook gaat mee tellen. Dan ben je ineens toch al snel net zo lang zwanger als een olifant, Oeps. En dat zijn ze wel 18 tot 22 maanden!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven